Jag hade ingen rätt att sörja förlusten | Det jag ser är det jag lever för
heiannika

Det jag ser är det jag lever för

Annons

Jag hade ingen rätt att sörja förlusten

Som ni vet så fick vi beskedet via tidigt ultraljud att det var tvillingar men att endast en klarade sig. Det var läkaren som gav oss detta beskedet. Direkt efter läkaren gick vi till dörren bredvid, in till barnmorskan och hon ville veta vilken vecka vi var i. Jag berättade att vi var beräknade till 2:a juli och att det hade varit tvillingar men att endast en klarade sig. Barnmorskan sade till mig: Det var ju lika bra att det blev så för du hade aldrig klarat av tvillingar, det här är ingenting att tänka på eller vara ledsen över var glad istället”. Sen fortsatte hon prata om nästa besök osv, hon nämnde inte tvillingen, frågade inte hur jag mådde, ingenting! Jag var så chockad så jag visste inte hur jag skulle reagera, men då barnmorskan sade till mig att jag inte hade någonting att gråta över att jag skulle vara precis som vanligt så åkte jag till jobbet och jobbade.

Jag gick då på ett möte med min chef för att meddela vilket datum vi var beräknade och sen berättade jag att det hade varit tvillingar. Som tur är så har jag en bra chef som fick mig att inse att jag måste gråta, jag måste få sörja jag hade faktiskt ett till liv inom mig. Och att kommentarerna som barnmorskan sade inte var okej, man säger inte så. Då bröt jag ihop och fick åka hem, jag var hemma två veckor. Jag hamnade i en bubbla, jag bara grät och ville inte göra så mycket. Jag orkade inte ha kontakt med någon förutom min familj. Det tog riktigt hårt på mig, jag hade ingen att prata med direkt heller.

Efter två veckor var jag tillbaka på jobbet, fortfarande ledsen och i min bubbla. Min mamma hade träffat på min barnmorska och sagt att jag fortfarande var ledsen. Så nästa dag ringer barnmorskan mig på jobbet och säger: “Men du har fortfarande ingenting att vara ledsen över, det var bara bra att det blev som det blev. Det hade blivit alldeles för jobbigt för dig, du hade inte klarat av att få tvillingar”, p.g.a. att jag redan hade Nova. Nu i efterhand känner jag, vem är hon att döma mig!? Vad gör det om jag har en dotter sen innan, jag hade blivit en underbar och grym trebarnsmamma, jag hade fått ihop vardagen och tagit hand om barnen och gett de all kärlek de kan få. Men vem är du som barnmorska och inte behandla mig som din patient och istället döma mig. Du ska erbjuda mig hjälp och inte få mig att känna att det är fel av mig att gråta för att jag förlorat ett barn, att det är fel av mig att sörja. Såhär ska det inte gå till!

Om detta händer er stå på er, ni ska få hjälp oavsett hur tidigt ni än förlorade barnet. Ni ska inte behöva gå till jobbet och jobba på som vanligt när ni precis förlorat ett barn. Ni ska inte behöva sitta hemma och må dåligt och bearbeta detta själv. Jag önskar ingen ska behöva vara med om detta beskedet, men om ni får det som sagt stå på er! För det är omänskligt om man skulle förlora sitt barn och inte vara ledsen över det. Ett barn som var efterlängtat hos er. Kärlek till er fina mammor!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
heiannika

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Natasha green

  Självklart har du rätt att sörja!
  Även om det alltid finns en risk för sånt så är det lika tråkigt. Jag har själv förlorat ett barn, dock mitt levande barn utanför magen.

  Men det jag skulle fråga (hoppas du tar detta rätt) är, tror du inte barnmorskan menade på att din kropp inte skulle klara av tvillingar då du fått två prematura barn innan? Har svårt att förstå hur någon kan va så vidriga och säga att du inte skulle “klara av” två barn till? Dummaste kommentaren jag hört!

  Ta hand om dig, hoppas allt går bra med tvillingen som är kvar i magen, och som sagt! Du har all rätt att sörja!

 2. Emelie Stensson

  Fy så hemskt att höra! Så oprofessionellt av barnmorskan. Jag tycker det är bra att du tar upp detta och jag hoppas att du har ork och styrka att ta det Vidar, så får man verkligen inte uttrycka sig!

  Jättefin blogg! Var rädda om er och ta hand om er!

  //Emelie

 3. Johanna

  Anmäl den förbaskade barnmorskan. Sådär får hon banne med inte säga. Jsg hade sagt ifrån till henne på skarpen

  Beklagar sorgen ❤️

 4. Linn

  Usch 🙁 sånt ska inte hända. Vill du ha stöd av personer som har varit med om liknande så kan du skriva till mig så kan jag tipsa dig om en sida.
  Kram
  Linn

 5. Ida

  Anmäl anmäl anmäl! Hon har inte rätten att säga på detta sett! En anmälan kanske inte hjälper dig så mycket i din upplevelse, men hon kan få en tankeställare till hur hon ska bemöta andra patienter! Styrkekramar till dig <3 O självklart har man rätt att sörja ett barn som dör i magen <3

Annons
stats