Header Image

Det jag ser är det jag lever för

Hej och välkommen till mitt nya hem på Vimedbarn.se!

Profile Avatar

Surdegsbröd

Publicerad,

Som ni alla vet så var kocken Nova i farten igår och bakade surdegsbröd med Kron Jästs nya färdiga surdeg, det var riktigt mumsigt och superenkelt att göra. Så här kommer ett recept ni inte får missa! 😀

Ingredienser:

1 påse (150g( Kronjäst Surdeg Fullkornsvete

1/2 paket (25g) Färsk Kronjäst för matbröd

5 dl Kallt vatten

13,5 dl (800g) Vetemjöl special

2,5tsk Salt eller Havssalt

1,5 msk Oliv- eller Rapsolja

Tillagning:

1. Lös jästen i vattnet. Tillsätt sedan övriga ingredienser utom saltet.

2. Knåda till en smidig deg, ca 10min i maskin eller 15min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek (ca 1 timme) i en bunke täckt med plast.

3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i baguetter och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.

4. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa i ca. 1 timme.

5. Sätt ugnen på 260grader i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en tom plåt nederst i ugnen.

6. Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220grader, samt häll 1dl vatten i den tomma, varma plåten. Grädda mitt i ugnen till bröden fått en fin färg, ca 20-25min. Låt svalna på galler. Sedan är det bara att servera och mumsa i sig 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *